esmaspäev, 13. veebruar 2017

3 IT-seadet või -rakendust, mis jõudsid turule, aga ei suutnud seal püsima jääda.

Alustan enda esimest blogipostitust teemaga, milles toon välja 3 IT-seadet või -rakendust, mis jõudsid turule, aga  ei suutnud seal püsima jääda.

1) Zip-kettaseade

Lugedes antud kursuse õppejõu Kaido Kikkase esimest ülevaadet IT ajaloost, märkasin, et nimetatud kettaseade tuli turule juba 1994. aastal. Antud ajahetkel Eestis oli ülipopulaarne flopiketas, mille suurim miinus oli tema maht - 1,44 Mb. Kuigi mäletan, et Zip-kettaseadet kasutasid mõned tuttavad, kes tegelesid näiteks pilditöötlusega, mille mahud olid suured, siis enamustel toimus kettaseadme areng flopikettalt otse CD-ROM-le. Siiski leian, et Zip-kettal oleks olnud palju eeliseid: esiteks tema maht 100-700 Mb, failihalduris otse andmete lugemine ja salvestamine, mis oli oluliselt kiirem kui spetsiaalse tarkvara abil plaatide "kõrvetamine" või siis näiteks Windows 3.11 paigaldamine, kasutades selleks meeletut hunnikut floppy-kettaid, mida pidi ükshaaval sisestama ja välja võtma. Ilmselt ei saanud Zip-kettaseade populaarsust, kuna oli kallim ( nii kettaseade ise kui ka toorik ).

2) Erinevate mängukonsoolide taskuvariandid

Need olid omal ajal väga populaarsed, lubades meelelahutust kaasas kanda. Erinevalt NL aegsetest "Hunt püüab korviga mune" mängust, sai tänu spetsiaalsetele kassettidele mängida erinevaid mänge liikuva pildi, heli ja salvestusvõimalusega. Näitena võib tuua Nintendo GameBoy, mis oli esialgu mustvalge, hiljem värviline. Vaevalt arvas Nintendo, et taskukonsoolid kaovad ajalukku, kui tekkis nutitelefon, sest milleks kaasas kanda eraldi seadet, kui telefon, millega saab helistada, internetis surfata jms, saab ka mängida ja isegi Apple-l on piisavalt tasuta korralikke mänge, rääkimata Android Marketist.

3) Orkut

Tegemist oli 2004. a alustanud sotsiaalvõrgustikuga, mis suleti 2014. a. Antud suhtlusvõrgustiku looja Google sõnul suleti antud rakendus seetõttu, et teised samalaadsed rakendused nagu Youtube ja Blogger on populaarsemad. Liikusin ise Facebooki peale Orkuti sulgemisteadet. Otseseid etteheiteid keskkonnale mul polnud, kuigi on nüüdseks ilmselge, et keskkonda ei arendatud edasi ja funktsionaalsused praeguse Facebooki ja tollase Orkuti vahel on mäekõrgused. Siiski oli tegemist populaarse keskkonnaga, mida paljud eestlased kasutasid nii suhtlemiseks kui ka tutvuste otsimiseks ja hoidmiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar