esmaspäev, 20. veebruar 2017

2 nähtust Internetieelsest ajast, millest esimene on pildist kadunud, aga teine liigub ajaloost tulevikku


Oma teises blogipostituses räägin kahest nähtusest: nendest esimesel puhul on tegu praktikaga, mis oli levinud enne 1991. a, aga mida enam ei kiputa kasutama ja teisel puhul tehnoloogiast, mis oli juba enne 1991. a piisavalt relevantne arvutikasutajate hulgas ja on seda ka praegu.

1) Telegramm

Tegemist oli nn kiirkirjaga, mida kasutati peamiselt just sünnipäevaõnnitluste edastamiseks.
Kui tavakirja pidi inimene ise valmis kirjutama, selle ümbrikusse panema ja margi lisama, sidejaokskonda või postkasti postitama, siis telegrammi teksti sai telefoni teel edastada, see kirjutati üles dikteerimise järgi, seejärel keegi tippis selle ilmselt kirjutusmasinaga sisse, sealt lõigati ribad, mis kleebiti õnnitluskaardile ja antud kaart siis toimetati adressaadini. Mäletan enda noorusajast paari sellist sünnipäevaks saadud telegrammi, milles olid kirjavead ja  täpitähtede asemel oli kasutatud ilma täppideta tähti.
Võib öelda, et see on tänaseks täielikult asendunud sms-sõnumiga või virtuaalse õnnitluskaardiga, mida ka paljud õnnesoovide edastamiseks kasutavad, kui ei ole soovi helistada ja pikemalt lobisema jääda.

2) Andmete varundamine

Olles ise kokku puutunud arvutitega juba 80 -date lõpul, on siiani meeles tollasest DOS
operatsioonisüsteemist käsk BACKUP, mis võimaldas andmeid salvestada teise sihtkohta, olgu selleks siis nt väline kettaseade vms. Juba siis varundati andmeid, et need oleks mingi süsteemitõrke korral endiselt kättesaadavad. Tänapäeval on see veel eriti oluline, kuna inimestel leidub üha enam isiklikku materjali, mis on digitaalsel kujul, olgu selleks dokumendid, fotod, muusika jne.
Tänapäevased internetiteenused pakuvad seda oluliselt mugavamal viisil - nn pilveteenuste kaudu, olgu siis selleks nt Google Drive või Dropbox. Ajast aega ei ole ükski arvutikasutaja pääsenud andmete varundamisest. Alati võib juhtuda see esimene kord, kus andmed on kadunud ja varukoopiaid pole.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar