pühapäev, 12. märts 2017

Ära kuritarvita oma võimu

Käesolev blogipostitus keskendub Virginia Shea nn. 10 käsu ehk netiketi ühe käsu analüüsile läbi isikliku kogemuse. Olen valinud analüüsimiseks üheksanda käsu pealkirjaga "Ära kuritarvita oma võimu".

Oma esimesi jututoa külastuse kogemusi mäletan aastatel ca 2000 läbi  nn. IRC kliendi. Populaarseid kanaleid oli tollal vist Estchati nime kandvas serveris mitmeid. Üks suuremaid oli nt Armastusesaal, millel oli olemas ka veebibrauseri tugi, ent läbi IRC kliendiprogrammi oli jututuba kasutada mugavam ja kiirem. Läbi antud rakenduse oli võimalik vaadata kanalite nimekirja antud serveris ja liituda mõne väiksema kanaliga, mille olemasolust muidu isegi aimu ei olnud. Tihti ei käinud nendes just palju inimesi, aga ühes kanalis viibides tehti ettepanek hakata antud kanalis opiks ehk administraatoriks, keda oli tavaliselt mitmeid kanali peale. Opid kui sellised olid üldse kanali tavakasutajast kõrgemal asuvad reaalsed kasutajad, kel oli rohkem õigusi, aga samas osades kanalites kasutati ka automatiseeritud järelvalvet ehk botti.

IRC kliente oli erinevaid. Tihti oli neile sisse ehitatud kasutaja jututoast väljaviskamise võimalus ja bänni lisamise võimalus mingiks x ajaks, et kasutaja ei saaks uuesti siseneda. Lisaks oli ka Eestis kirjutatud eestikeelseid klientprogramm, millesse oli sisse kirjutatud ka nt nn automaatne sõimaja väljaviskamine, mis tugines mingitele võtmesõnadele ehk siis peamiselt roppustele. Lisaks ka suurtähtedega kirjutamise ehk karjumise eest visati inimene tavaliselt välja. Väljaviskamisel sai lisada väljavisatule ka kommentaar, mille eest see oli.

Kasutasin ise Mirc-nimelist eestikeelset klientprogrammi, milles üks sisseehitatud kommentaar peale suurtähtedega kirjutamise eest väljaviskamisel oli: "Mida sa röögid, ega sa Punasel väljaku pole".
Kahjuks puudub mul info selle kohta kas opil oli teoorias võimalus jälgida ehk pealt kuulata privaatset jutuajamist erinevate jututoakasutajate vahel. Selline pealtkuulamine oleks vägagi ohtlik, sarnaneks tavaelus telefoniside pealtkuulamisega. Netis võib samamoodi liikuda jututoas ka privaatset infot kasutajate kohta, nende pärisnimed, telefonid vms.

Olles endale saanud ka opistaatuse, oli mingis osas selline kõrgem enesetunne küll. Mäletan, et suhtlesin kellegagi ja mulle ei meeldinud selle inimese suhtlusmaneer ja ma sain talle ära teha niiöelda. Vajutasin nuppu "Kick" ja inimene "lendas" jutukast välja.. Pärast oli samas mingi süütunne, et miks ma seda tegin, sest otsest põhjust selleks polnud. Kasutaja ei "karjunud", ei kasutanud roppusi vms, lihtsalt mina sain näidata enda võimu. 

Aga üldiselt võim internetis annab inimesele palju. Nt mingi suure arvutivõrgu administraator saaks ideeliselt ju piirata mõne temale mittemeeldiva inimese arvuti võrgukiirust 1 kbs alla ja ka üles. Ei taha selle inimese nahas olla kes sellise võrguühendusega peab internetis tööd tegema. Samas on mingitele inimestele see võim vaja anda. Mitte selleks, et nad saaksid seda kuritarvitada. vaid selleks, et nad haldaksid kogukonda, sest vastasel juhul võib internetis suhtlemise maneer päris käest ära minna. On küll netikett, aga ka reaalset järelvalvet ja õigust sekkuda on tarvis, sest reaalses elus on lisaks lauakommetele ja käitumisreeglitele samuti olemas politseiinstantsid,  kes  saavad vajadusel aktiivselt sekkuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar