pühapäev, 16. aprill 2017

Arendus- ja ärimudelid

Oma käesolevas blogipostituses tahaksin rääkida esiteks arendusmudelist Pair Programming, mida kasutab tarkvarafirma Codeborne (https://codeborne.com/et/) ja teiseks ärimudelist "Omandvara koos riistvaraga" Nokia ja Maemo näitel.

Pair Programming ehk paarisprogrammeerimise puhul on tegu agiilse tarkvaraarendusmudeliga kus 2 või muu paarisarvuline arv arendajaid töötab paarikaupa. Üks kirjutab koodi ja teine pidevalt hindab seda. Rolle vahetatakse pidevalt. Codeborne näiteks toob ka enda kodulehel välja, et selline mudel võimaldab keskenduda konkreetsetel arendajatel vaid ühele projektile korraga. Kaob ära see enda jagamine erinevate projektide vahel, a la pool tööpäevast teen ühte, pool päeva teist. Selline ümberlülitumine on just kõige raskem. Arvestades aega kui kallist ressurssi kulutab teise projekti uuesti süüvimine ikkagi mingi aja, et aru saada kuhu täpselt antud projekti arendus on jõudnud.
Codeborne ütleb enda veebilehel et kui neilt tellitakse mingi arendus siis eraldatakse selleks tööks teatud arv arendajaid ja nemad tegelevadki antud arendusega kuni selle valmimiseni. Vaadeldes nende veebist nende poolt sooritatud mõningaid arendusi, võib siin välja tuua nt internetipanga arenduse Sankt-Peterburi pangale ( tegu väiksemat sorti pangaga Venemaal ), mis valmis 5 kuuga ja 4 arendaja koostöös. Loomulikult eeldas agiilne mudel siin ja ka muudes ettevõtte projektides, väga tihedat suhtlust tellijaga.  Välja oli toodud, et toimusid igapäevased meilivahetused ja Skype vestlused, iganädalaselt videokonverents ja iga 2 nädala tagant silmast-silma kohting ja arutelu kliendi juures Peterburis.

Teiseks räägiksin ärimudelist "Omandvara koos riistvaraga", mille üks levinumaid näiteid on Apple, kes toodab nii riist- kui ka tarkvara, mis tagab parima ühilduvuse. Ka endine Soome mobiilitootja Nokia on katsetanud sellist kooslust. Nt Linuxi-põhine Maemo operatsioonisüsteem on just Nokia poolt arendatud N900 mobiiltelefonile (http://www.gsmarena.com/nokia_n900-2917.php). Nokia seniste telefonide poolt kasutatud Symbian OS oli ju arendatud Symbian Ltd poolt ja seda kasutasid väga erinevad mobiilide tootjad. Maemo ja N900 kooslus on seega üks näide lisaks Apple toodetele, kus tarkvara ja riistvara tuleb ühe sama arendaja Nokia poolt. Kahjuks muidugi Maemo käekäik just hästi ei läinud. Uuemad Nokia telefonid nagu nt E7 (http://www.gsmarena.com/nokia_e7-3545.php) kasutasid taas Symbiani. Seega osutus see Maemo operatsioonisüsteemi kasutamine Nokia telefonides väga lühiajaliseks ja pisteliseks katsetuseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar